Artiklar / Bokföringsguide

Bokföring av arbetskläder – såhär gör du

Arbetskläder är inget krångligt inköp att bokföra i företaget men det kan finnas vissa skatteregler som är bra att ha koll på.

Sveredo Publikation / 2021-06-04

En man står med armarna i kors iklädd en bygghjälp och pikétröja

Arbetskläder, är det avdragsgillt?

Hos skatteverket framgår att kostnaden för arbetskläder är avdragsgill och kan vara skattefritt för den anställde. Framförallt gäller det kläder som används i miljöer med kraftigt slitage och nedsmutsning av kläder eller där kläderna ska fungera som skydd för vätskor, klimat eller mekaniskt slitage.

En uniform är avdragsgill och skattefri när det ställs särskilda krav på dess utformning. Med uniform kan vara t.ex. polisuniform, väktaruniform och dylika yrken.

Arbetskläder som i grunden enbart är kläder, t.ex. en vanlig klänning eller ett par jeans är inte avdragsgilla och utgör en skattepliktig förmån för den anställde. 

För att arbetskläderna ska vara avdragsgilla gäller att de märkbart avviker från andra typer av plagg (tex med en logotyp), bör vara enhetlig för alla i personalen samt ska vara obligatorisk att använda i tjänsten.

Hur ska arbetskläder bokföras?

Arbetskläder bokför du som en ordinarie kostnad i ditt företag. Alltså bokas fakturan mot 2440, kostnaden mot ett lämpligt 7-konto och ingående momsen på 2641. 

Om skribenten

Sveredo är en digital redovisningsbyrå med en 360 graders vy över din ekonomi. Vi erbjuder en komplett ekonomilösning för små- och medelstora företag.

Relaterad läsning