Artiklar / Redovisningsbyrå

Letar du efter en digital redovisningsbyrå? Vi har tagit fram fördelarna

En digital redovisningsbyrå erbjuder nya arbetssätt, ökad flexibilitet och värdefulla analyser för din ekonomi.

Sveredo Publikation / 2021-06-02

När ska du anlita en redovisningsbyrå?

Det kan många gånger vara enkelt att försöka göra allting själv som företagare. Ta hand om kunder, fylla på med varor, fakturera, sköta bemanning och så klart – göra bokföringen. 

Entreprenörers envishet vet sällan några gränser men just bokföring riskerar att bli en typisk fallgrop för många företagare.

En redovisningsbyrå anlitar du när du inte längre har tid, kompetens eller intresse av att sitta med skatteuträkningen, kontoplaner eller avstämningar. 

En byrå kan kliva in och stötta dig med nästan all form av administration och fungera som ett bollplank gällande affärsjuridik och ekonomi. Det är en skön trygghet som företagare, precis som extern kompetens kan behövas på andra områden i verksamheten.

Vad innebär en digital redovisningsbyrå?

Det finns ingen färdig definition på vad en digital redovisningsbyrå är för någonting. Vissa redovisningsbyråer anser sig vara digitala vid användningen av ett datorbaserat bokföringsprogram – medan andra sätter ribban högre innan de anammar epitetet “digital redovisningsbyrå”.

Vad som gör oss till en digital redovisningsbyrå är inte bara att vi har djupgående kunskaper och erfarenhet av molnbaserade bokföringsprogram utan snarare till följd av ett antal principer. Våra principer för digital redovisningsbyrå har i grunden inte ett beroende till det nya molnet – utan hur vi väljer att arbeta med våra företagskunder.

En rak och tydlig prissättning för kunden

Bokföringen ska vara avstämd i den tid som krävs för att ekonomiskt kunna styra företaget

Jobba smart, inte mer

Skit in, skit ut

Det här är våra grundläggande punkter för en sund och användbar bokföring. Det har alla företag nytta utav. Precis som ni ser är det inte heller knutit till att arbeta digitalt. Däremot kan en digital redovisningsbyrå enklare hitta och implementera rätt verktyg för att jobba efter de grundläggande redovisningsprinciperna.

Fördelar med en digital redovisningsbyrå?

Den moderna företagsvärlden och arbetslivet i stort ställer helt andra krav på flexibilitet än vad som gjordes för bara tio år sedan. För att uppfylla människors höjda förväntningar kring vissa saker behövs rätt verktyg.

En digital redovisningsbyrå ska därför ha kunskap om bokföringens förhållning till resten av företagets verksamhet. Det må räcka med en ytlig förståelse kring det tekniska bakom en viss produkt hos kunden men en omfattande förståelse över kundens in- och utflöden som återspeglas i bokföringen är idag ett krav på en kompetent redovisningsbyrå.

Genom molnbaserade bokföringsprogram erbjuds integrationsmöjligheter till en uppsjö av försystem och andra verksamhetssystem. Att som redovisningsbyrå lära sig system utanför bokföringen är idag ett skäligt krav då mycket av bokföringen som skapas sker i ett system utanför många traditionella byråers kunskapssfär.

Vi sätter gärna upp flödesscheman över kundernas transaktionsflöden och noterar hur dessa påverkar eller riskerar att påverka bokföringen. Ett steg längre för oss är dessutom att vara behjälpliga med eventuell nyutveckling av integrationen mellan ett försystem och affärssystemet.

En digital redovisningsbyrå är behjälpliga med att utbilda och förse kunderna med de verktyg som kunden behöver använda sig av. När kunden är delaktig i vissa återkommande bokföringsuppgifter kan redovisningsbyrån lägga sin betalda tid på kvalificerad rådgivning och analys som ger kunden underlag för att styra och utveckla företaget.

En digital redovisningsbyrå ser oftast dessutom till att de mest monotona uppgifterna automatiseras bort eller på andra sätt rationaliseras bort från företaget. 

Nackdelar med en digital redovisningsbyrå?

Självklart är vi partiska när vi skriver att fördelarna väger med råge upp nackdelarna – men det är också sant så länge ingen lyckas motbevisa oss. 

Skämt åsido så finns det aspekter med “digital redovisning” som även vi i branschen kan upplevas som något förskönande eller rentav felaktiga.

Många av de slänger sig med begreppet digital redovisning tänker inte längre än att det enbart får vara tillåtet med scannade/digitala bokföringsunderlag. För vår del kan papperskopior eller en påse med fysiska underlag vara helt okej under förutsättning att vi tillsammans med kunden har stenkoll på att vi 

“Är det verkligen tidseffektivt att sortera upp den här påsen med kaffespillda underlag och där hälften är förra årets papper” – Arbeta istället med rätt metoder.

För många småföretagare räcker det gott och väl att få sin bokföring och deklaration gjord en gång om året. För dessa blir det tillräckligt att strukturera upp påsen med en pärm och månadsflikar. 

En traditionell redovisningsbyrå skriver ut de flesta verifikationer och arkiverar i en pärm utan förståelse över bokföringsprogrammets digitala arkivering. Det här blir enligt oss ett dubbelarbete, och det är inte schysst att ta betalt för detta.

Så till syvende och sist kan vi inte direkt lista upp några särskilda nackdelar med en digital redovisningsbyrå. I vart fall inte ur vårt perspektiv som från Småland till Stockholm erbjuder både fysiska och digitala möten för våra kunder. 

Det som passar kunden, det passar oss.

Om skribenten

Sveredo är en digital redovisningsbyrå med en 360 graders vy över din ekonomi. Vi erbjuder en komplett ekonomilösning för små- och medelstora företag.

Relaterad läsning